Kazachstan wordt glastuinbouwproducent dankzij KUBO

Kazachstan is het negende land ter wereld, gerekend in aardoppervlakte. Het aantal inwoners verhoudt zich echter tot Nederland, dat 80 keer kleiner is: ongeveer 17 miljoen. De glastuinbouw staat er aan het begin. Hooguit enkele tientallen hectaren kassen is er in het land te vinden.

De sector kreeg twee jaar terug al een impuls met de bouw van Greenhouse KZ, een project van 9,5 hectare in Aqtobe (inclusief verpakkingshal en opkweekkas). Met de Ultra-Clima-kas kozen de opdrachtgevers voor het kastype dat voor het typische landklimaat het meest geschikt is, met z’n hete zomers en koude winters.

Hogere opbrengsten

Inmiddels draait het project met succes en zijn de oogsten (tomaat en komkommer) naar verwachting. De opbrengsten liggen aanmerkelijk hoger dan wat mogelijk zou zijn in een conventionele kas. Ook daar heeft KUBO een rol in gespeeld, met KUBO Smart Growing diensten.

Greencapital Kazachstan

Op nog geen 3 kilometer van Greenhouse KZ verrijst binnenkort Greencapital Kazachstan. Onder die naam moet het land er nog eens 20 hectare aan glastuinbouw bij krijgen. De eerste fase is 5 hectare groot, daarnaast nog een bedrijfshal en een opkweekruimte. Eind van dit jaar moeten de eerste planten in de kas staan. Tomatenplanten in dit geval, waarvan de vruchten vooral bedoeld zijn voor de export naar Rusland.

Vragen over onze Ultra-Clima?