On to the next 75 years

KUBO tuinbouwprojecten | blauwe lucht kas nederland

On to the next 75 years

Less is more. Dat is wat KUBO haar klanten wil blijven bieden door de grootschalige teelt eenvoudiger, winstgevender en duurzamer te maken. Wouter Kuiper, CEO van KUBO, kijkt uit naar de toekomst. 

Wouter Kuiper: 'Tien jaar geleden maakte KUBO de overgang van het leveren van alleen de hardware naar het aanbieden van turn-key oplossingen. Wij zijn nu de aanbieder van het Full Service Grow Concept. Met dit concept bieden we meer diensten aan om het runnen van de kas te vergemakkelijken en het rendement op de investering te verhogen. Dit doen we door advies te geven op het telen in z'n algemeenheid, op het energieverbruik, op hoe ze hun Global-GAP-certificering moeten aanvragen en nog veel meer. We kunnen onze klanten ook helpen met het creëren van de perfecte organisatorische blauwdruk en we leiden hun personeel op. We kunnen helpen hun bedrijf beter te managen. We helpen de investeerder die in de kas geloofd, maar weinig ervaring heeft in de praktijk. Telers hoeven niets zelf uit te vinden. 

PYLOT, TOTALE SOFTWARE VOOR DE KAS
Daarnaast zullen we ons blijven richten op onze hoge mate van gewaardeerde bestaande klanten die alle ins en outs kennen van de tuinbouw beter dan wie dan ook. Ook zij zullen profiteren van de vele mogelijkheden van digitalisering en automatisering, voor met het oog op de omvang van hun bedrijven. Op dit moment verbindt eenieder relevante data uit de kas nog zelf, met dergelijke tools zoals Excel-bestanden. Met PYLOT is er een gedacht aan een totaaloplossing waarbij alle data uit de kas wordt verzameld op één platform. Zo heeft de teler op een gemakkelijke wijze alle data in één in de cloud dashboard. In de zomer van 2019 hebben we het eerste PYLOT-softwarepakket gelanceerd waarin diverse gegevens uit de kas kunnen worden verzameld. Dit dashboard verzamelt gegevens uit de kas(en) en met meerdere gewassen op een overzichtelijk dashboard. Plannen, bijsturen en optimaliseren is eenvoudiger dan ooit. In onze volgende updates zullen we intelligentie toevoegen. Bijvoorbeeld, PYLOT gebruikt algoritmen en historische data om de verwachte oogst te berekenen. 

EIGEN TESTKAS VOOR VERDERE ONTWIKKELING
Deze software wordt nu gebruikt in 61 kassen. PYLOT kan aangesloten worden op vijf meest gebruikte  klimaatcomputers, is beschikbaar in vijf talen en gespecialiseerd in vijf gewassen. Door meer en meer intelligentie toe te voegen, kunnen we uiteindelijk de autonoom opererende kas mogelijk maken. Dat is een echte noodzaak, want er zijn ook weinig telers voor alle kassen die we gaan bouwen in de komende jaren. Om bestaande telers toe te laten om op te schalen en investeerders de kans te geven om in te stappen, is automatisering essentieel. We bouwen ook een Ultra-Clima testkas, zodat we de mogelijkheid krijgen om onze producten en concepten verder te ontwikkelen en zo onze klanten nog beter te adviseren over hoe ze meer uit de markt kunnen halen met onze kassen. 

HET WEGWERKEN VAN FOSSIELE BRANDSTOFFEN
Tot slot gaan we ons richten op duurzaamheid, omdat we ons moeten ontdoen van fossiele brandstoffen. Er zijn volop mogelijkheden om restwarmte en CO2 in onze kassen te gebruiken. Binnenkort zien we volledig elektrisch aangedreven en autonoom werkende kassen, waarin de arbeid deels door robots wordt verricht. En voor alle klimaten, van de evenaar tot de poolcirkel, hebben we oplossingen voor rendabele en duurzame kassen. Tien jaar geleden zeiden we: The Future of Greenhouses is Blue. Die slogan is vandaag de dag nog steeds even relevant.