KUBO bouwt voor de tweede keer voor Haisheng

China wil vaart maken met de ontwikkeling van de tuinbouw in het land. ‘Het land wil in tien jaar bereiken waar het Westland honderd jaar voor nodig heeft gehad’, schetst commercieel directeur Robert Keijzer van KUBO. Om die reden steekt de Chinese overheid ook veel geld in de realisatie van nieuwe tuinbouwgebieden. ‘China is er veel aan gelegen om voldoende en veilig voedsel voor de eigen bevolking te produceren. En door de productie op het platteland te concentreren, kan de overheid de trek van de plattelandsbevolking naar de stad tegengaan door banen te creëren.’

Het gebied rond de stad Xi’an is zo’n potentieel ‘Chinees Westland’. In de stad - vier miljoen inwoners - staat het hoofdkantoor van Haisheng. Het bedrijf wil nu ook forse stappen zetten in de groententeelt. Daarvoor werd twee jaar terug al de eerste Ultra-Clima-kas bij KUBO besteld, voor een project van 12 hectare op 4 uur rijden van Xi’an. Het bedrijf met ruim 2000 werknemers heeft serieuze plannen om dit areaal fors uit te breiden.

Tweede project

Inmiddels teelt Haisheng hier al voor het tweede seizoen tomaten. Nu is nog verder naar het noordwesten bij de stad Pingliang een volgend project in aanbouw, wederom van het type Ultra-Clima. De kas krijgt een oppervlakte van 17 hectare inclusief opkweek- en serviceruimte. Ook hier gaat Haisheng tomaten telen, jaarrond zonder belichting. De energie wordt als restwarmte betrokken van een energiecentrale.

Woestijnklimaat

De keus voor een hypermoderne Ultra-Clima-kas voor een ‘tuinbouwontwikkelingsland’ als China is minder opzienbarend dan het lijkt. Het gebied kent een woestijnklimaat, met hete zomers en koude winters. Het zijn precies de omstandigheden waarin de Ultra-Clima-kas optimaal presteert.

Haisheng laat niets aan het toeval over. Omdat tuinbouwexpertise schaars is in het land, maakt het bedrijf gebruik van Smart Growing, het KUBO-zusje dat zowel fysiek als op afstand teeltbegeleiding aanbiedt. Ook worden beoogde sleutelfiguren voor dit project al ruim voor de ingebruikname getraind.

Vragen over onze Ultra-Clima?