Full Service Grow Concepts

Nieuws

KUBO Logistics

Lees meer

Het aantrekken van de tuinbouweconomie is goed te merken. Nu er ook in Nederland weer wordt geïnvesteerd in nieuwbouw, maken we ons bij KUBO op voor verdere groei.

Daarom worden productie en logistiek uit elkaar gehaald. Die twee activiteiten zijn nu nog geconcentreerd in de KUBO-vestiging in Monster aan de Vlotlaan. Niet optimaal, omdat de productie meer ruimte vraagt. Daarom is elders op het bedrijventerrein in Monster een bestaand pand aangekocht. Die fungeert inmiddels als distributiecentrum. Die beslissing creëert ook de ruimte om de komende jaren verder te investeren in nieuwe productiemiddelen.

Eerste Ultra-Clima kas in Kazachstan

Lees meer

De bouw is afgerond en deze eerste Ultra-Clima kas in Kazachstan is een feit. Vorig jaar is de kas verkocht als turn-key project en heeft het project de naam Greenhouse KZ gekregen. Het project heeft een omvang van ongeveer 9,5 ha inclusief verpakhal en opkweekkas en is gebouwd in de plaats Astana voor de teelt van komkommers en tomaten.

In Kazachstan hebben de telers te maken met strenge winters en warme zomers. Deze klant heeft voor een kas met het Ultra-Clima concept gekozen zodat zij, ondanks het extreme klimaat, een hogere productie mogelijk kunnen maken. Dit komt doordat er een beter kasklimaat gerealiseerd kan worden in een kas met het Ultra-Clima concept dan in een traditionele kas. Uiteraard brengt hogere productie een hogere winstgevendheid met zich mee. Andere voordelen die het Ultra-Clima concept heeft zijn maximalen voedselveiligheid, minder energieverbruik, minder CO2 uitstoot en minimaal waterverbruik.
KUBO levert niet alleen het gehele project. ClimaConnect verbindt zich ook aan het project door middel van 4 jaar begeleiding, het Full Service Grow Concept. ClimaConnect zal Greenhouse KZ ondersteunen door middel van een teeltadviseur, kwaliteitsmanagement en Monitoring Platform (ontwikkeld door ClimaConnect).

Russisch record

Lees meer

‘Als wij het niet doen, doet morgen iemand anders het’, dat is het motto van de jonge, Russische ondernemer Dmitry Lashin. En dus breidt hij zijn activiteiten voortdurend uit. Van de ontwikkeling en verkoop van klimaatcomputers voor kassen naar het zelf telen in eigen kassen. En van zelf telen naar het adviseren van andere telers over het Ultra-Clima kasconcept. Want hiermee wordt telen in het barre klimaat van het Lipetsk ineens veel rendabeler. Zo biedt elke tijd en situatie weer nieuwe uitdagingen en kansen, zo vertelt hij via Skype.

“Na het uiteenvallen van de USSR startte mijn vader en oom in 1991 het bedrijf FITO Agro dat computersystemen ontwikkelt voor het reguleren van het klimaat en de irrigatie in kassen. Het ging uitstekend, de automatiseringssystemen werden steeds beter en verkochten goed. Ik was inmiddels ook bij FITO Agro gaan werken en in 2012 kwamen we in de situatie dat we voor verdere groei naar het buitenland zouden moeten gaan exporteren. Maar Rusland heeft totaal geen reputatie in het buitenland als het gaat om hoogstaande agro technologie. Aan Iran of Jordanië konden we nog wel wat verkopen, maar niet aan de V.S. of Europa, zelfs al zouden onze producten de beste ter wereld zijn.”
Recordopbrengst bij buitentemperaturen onder nul
“Ik bedacht toen dat we zelf moesten gaan telen. Mijn vader vond dat een raar idee: ‘Mercedes-Benz begint toch ook geen taxicentrale?’ maar ik kon hem overtuigen en samen met een partner-ondernemer richtten we Lipetsk Agro op. Ik wilde meteen de meest geavanceerde kas en had bij een klant een prachtig gebouwde boilerroom gezien met daarop de sticker Verkade Klimaat. Ik heb toen Ronald Verkade gebeld, mijn plannen verteld en hij introduceerde me bij KUBO. Zij bouwden onze eerste kas van 5 ha in 2013. In 2014 bouwden ze de volgende kas van 5 ha, in 2016 een van 17 ha en in 2017 komt er een van 25 ha. Zoveel kassen waren er nog nooit in Rusland in zo’n korte tijd gebouwd. Allemaal volgens het Ultra-Clima concept van KUBO en met de klimaatcomputers van FITO Agro. Ons koude klimaat is geen enkel probleem voor Ultra-Clima dat de warmte van het licht laat circuleren voor energiezuinige verwarming. Met buitentemperaturen onder nul bereikten wij de hoogste tomatenproductie van Rusland: 92 kilo per m2. Ik weet zeker dat we volgend jaar het nationale record met komkommers gaan verbreken.”
Geen concurrenten maar collega’s
“Het is best grappig om te bedenken dat Ultra-Clima werd ontwikkeld voor het totaal andere klimaat van Californië. En dan vooral om insecten buiten te houden met het semi-gesloten systeem. Dat onderdeel is voor ons minder van belang, want die beestjes vriezen hier wel dood. Maar Ultra-Clima staat daarnaast voor een hoog rendement en laag energieverbruik. En dat is voor elke teler - waar ook ter wereld - van belang! Vanaf de opening van onze eerste kas kwamen andere telers bij ons komen kijken en waren er ondersteboven van. Onze kas werd zo de Russische showroom voor KUBO en ik werd hun agent. Mijn aandeel in hun verkoop bedraagt nu al ruim 10%. Ik zie mijn Russische collega-telers ook niet als concurrenten, onze markt is enorm groot. Als je bedenkt dat Rusland maar 1.500 ha kassen heeft en Nederland 9.000 ha, dan zie je dat er alle ruimte is voor groei!”

Als dank ontvangt KUBO een Russische Award

Lees meer

De KUBO Group heeft een Russische Award ontvangen als dank voor de goede samenwerking met het Russische bedrijfsleven. Op vrijdag 24 juni is deze RusPrix award uitgereikt aan de Westlandse kassenbouwer in het Palace Hotel in Noordwijk aan Zee.

KUBO projecten in Rusland

KUBO heeft projecten in verschillende Russische steden zoals Lipetsk, Balakovo, Magnitogorsk, Shakhty, Vyborzhets, zowel traditioneel als Ultra-Clima projecten. In Rusland staat er al zo’n 30 ha aan kassen met het Ultra-Clima concept. Deze kas, die voldoet aan alle eisen van de moderne telers voldoet aan en hogere productie, een maximale voedselveiligheid, minimaal energie- en waterverbruik, een minimale CO2-uitstoot en een beter rendement.

De Rusprix Award

Het belangrijkste doel van de RusPrix Award is het aanmoedigen en stimuleren van Nederlandse bedrijven, publieke organisaties en personen uit de politiek en cultuur die buitengewone prestaties hebben geleverd voor Rusland. De RusPrix is een initiatief van de Russische Ambassade in Nederland. Meer informatie over de RusPrix award? www.rusprixaward.nl

Eef ter Laak wint Rabo Vrijwilligersprijs

Lees meer

Tijdens een feestelijke avond afgelopen dinsdag in theater De Naald zijn de Westlandse sportprijzen uitgereikt. De prijzen werden onder andere door de burgemeester Van der Tak, wethouder Mohamed El Mokkaddem (sport) en Toon Gerbrands (algemeen directeur bij PSV) uitgereikt aan de winnaars.

Een van de winnaars is Eef ter Laak uit Naaldwijk. Hij won deze avond de Rabo Vrijwilligersprijs voor zijn vrijwilligerswerk bij RKVV Westlandia.

Maar ook binnen de KUBO group, waar Eef al meer dan 40 jaar werkzaam is, is hij voortdurend bezig voor goede doelen zoals Zorgcentrum De Kreek, het project Seeds of Tomorrow project in Guatemala en het Herman Broerencollege in Delft.

Wij willen Eef van harte feliciteren met deze welverdiende prijs!