De verandermanager die Covid-19 heet

Venlo kassenbouw Nederland

De verandermanager die Covid-19 heet

Nog maar een half jaar terug zou het een reflex zijn geweest. Als een serieuze klant aan de andere kant van de wereld interesse voor een kas toonde, stonden we al met één been in het vliegtuig. Nu starten we Teams op, het programma voor beeldbellen. Covid-19 heeft niet alleen ieders leven veranderd, maar ook het zakenleven.

Er is genoeg gezegd en geschreven over het leed en het verdriet dat het virus heeft gebracht. Daar wil ik het ook niet over hebben. Wat ik vooral constateer is dat Covid-19 een soort wake-up call is geweest. De wake-up call dat niets vanzelfsprekend is in de manier van werken die we gewend waren.

Waar een verandermanager misschien wel een half jaar voor nodig had, heeft een microscopisch klein virus in een paar weken voor elkaar gekregen. Dat een meeting ook prima te doen is via Teams, wisten we al lang. We deden het alleen nooit, dat boeken van een ticket was bijna een automatisme geworden.

Online een kas ‘opleveren’
Via internet bleek nog veel meer mogelijk. Wie had kunnen denken dat een supervisor ‘gewoon’ een bouwploeg ver weg kon aansturen via de camera? Of dat we een project zelfs online zouden opleveren? Onmogelijk, werd hier intern wel eens gezegd. Zoals ik ook m’n twijfels zou hebben gehad over de invoering van Office 365 in een paar maanden, bedoeld om iedereen op afstand te kunnen laten werken. Maar ook dát kreeg Covid-19 voor elkaar.

Met dank aan ons ‘nieuwe’ - alweer zes jaar oude - gebouw kan het werk op kantoor gelukkig weer bijna normaal doorgang vinden, op de veilige anderhalve meter van elkaar. Afgezien van werkgerelateerd overleg is het gewone sociale contact toch echt onmisbaar.

Verandert de sector?
Dat zijn veranderingen op korte termijn. Gaat Covid-19 ook de sector waarin we opereren op termijn veranderen? Een glazen bol heb ik niet. Ik zie wel dat het accent dat onder andere op food safety lag, in korte tijd is verschoven. Het gaat nu vooral om food security. Ja, lokaal produceren stond al in de belangstelling. Door corona zijn economieën wereldwijd nog eens extra met de neus op de feiten gedrukt waarom die zelfredzaamheid zo belangrijk is. Met gesloten grenzen en geen vliegverkeer valt het niet mee om genoeg vers voedsel binnen krijgen als het niet in eigen land wordt geteeld.

Dat kan de investeringsplannen van overheden en investeerders een impuls geven. De kans bestaat dat KUBO en andere leden van de Dutch Greenhouse Delta - meer daarover elders in de nieuwsbrief - daardoor meer aanvragen krijgen. Het kan op de lange termijn betekenen dat een land versneld zelfvoorzienend wordt en de Nederlandse groente-import niet meer nodig heeft. Een gek idee? In Rusland eten ze Edammer kaas, ‘made in Russia’. De productie is opgestart na de handelsboycot die ook Hollandse kaasexporteurs trof.

Wel of geen tweede golf
Het is nu half juli. In Nederland lijkt de situatie onder controle, elders laait het virus weer op. Laten we hopen dat iedereen geleerd heeft van de situatie. En dat een tweede golf uitblijft, met alle nadelige gevolgen van dien. Dan heeft Covid-19 naast veel ellende ook nog iets gebracht: het idee dat de wereld zomaar ineens kan stilstaan en niks meer vanzelfsprekend is.

Wouter Kuiper