Teeltadvies voor toenemend aantal investeerders

Tomatenteelt | Ultra Clima kassen
Contract tekenen GreenTech Amsterdam beurs

Teeltadvies voor toenemend aantal investeerders

Met een handtekending hernieuwden Wouter Kuiper van KUBO en Barend Lobker van Vortus Greenhouse Consultants vorige week hun samenwerking. KUBO bouwt niet alleen Ultra-Clima kassen, ze adviseren de teler ook over het optimaal gebruiken daarvan. Dat doen ze in samenwerking met Vortus. “Want”, zo legt Wouter uit, “juist omdat je door semi-gesloten te telen voedsel kunt verbouwen op plaatsen waar dat voorheen niet mogelijk was, stappen steeds meer investeerders in de glastuinbouw. Zij hebben doorgaans weinig teeltkennis en kunnen wel wat advies gebruiken.”

Dat advies komt bij de afdeling KUBO Smart Growing vandaan, waar Jeroen Rauws en zijn team met behulp van dataplatform Pylot het reilen en zeilen in de kas tot in de details in beeld brengen. “Een Ultra-Clima kas vergt een andere manier van telen. Vortus vult de dienstverlening van Smart Growing aan met teeltadvies en ondersteund de driedaagse Ultra-Clima training.”

De Ultra-Clima kas kwam op de markt in 2008. Sindsdien zijn er veel van neergezet in droge, warme klimaten, bijvoorbeeld de oostkust van China en de oostkust van de Verenigde Staten. “Daar zijn de temperaturen overdag hoog en ’s nachts dalen ze niet genoeg. In de kas ondervangen we dat met nachtkoeling. Zo kunnen we in extreme klimaten de omstandigheden zo reguleren, dat er toch goed in te telen valt. Waar aan de kust van China voorheen slechts een half jaar kon worden geteeld, daar kan dat nu jaarrond". 

 

Gepubliceerd op 24 juni 2019 door AGF.