KUBO Nieuws

Het laatste nieuws van de KUBO

KUBO Logistics

Lees meer

Het aantrekken van de tuinbouweconomie is goed te merken. Nu er ook in Nederland weer wordt geïnvesteerd in nieuwbouw, maken we ons bij KUBO op voor verdere groei.

Daarom worden productie en logistiek uit elkaar gehaald. Die twee activiteiten zijn nu nog geconcentreerd in de KUBO-vestiging in Monster aan de Vlotlaan. Niet optimaal, omdat de productie meer ruimte vraagt. Daarom is elders op het bedrijventerrein in Monster een bestaand pand aangekocht. Die fungeert inmiddels als distributiecentrum. Die beslissing creëert ook de ruimte om de komende jaren verder te investeren in nieuwe productiemiddelen.

KUBO sluit aan bij Demokwekerij

Lees meer

Net als vele andere innovatieve bedrijven, heeft KUBO de jeugd nodig om mee te werken aan (technische) ontwikkelingen en innovaties. Om verder de verbinding te maken met jong talent ziet KUBO de toevoeging om onderdeel uit te maken van het participanten netwerk van Demokwekerij Westland en straks plaats te nemen op de expositievloer binnen het World Horti Center. We het ontzettend belangrijk om de jeugd te enthousiasmeren voor de tuinbouw en tuinbouwtechniek, tenslotte is de jeugd onze toekomst. Waar kunnen we dat beter doen dan op dit mooie platform, waar bedrijven en scholen samenkomen?

KUBO helpt studenten graag verder ontwikkelen, middels gastlessen, stages, afstudeeropdrachten. Maar natuurlijk ook na de studie bij de start van (of tijdens) hun carrière! We kunnen leerlingen interessante uitdagingen in de praktijk bieden, in allerlei (studie)richtingen.

Vandaag de dag is KUBO een kassenbouwer die voorop loopt met een duurzame kijk op de bedekte teelt wereldwijd. Eigen research en development liggen ten grondslag aan unieke innovaties zoals bijvoorbeeld de Ultra-Clima® kas. Continu investeren we in vernieuwing en verbetering; niet alleen van complete kasconcepten, maar ook van gevels en roeden met rubber en goten. KUBO onderscheidt zich hiermee in innovatieve projecten alsook in conventionele kassen.

Binnen het kennis- en innovatiecentrum kunnen we onze klanten – naast onze eigen producten en diensten – het volledige spectrum binnen de glastuinbouw laten zien. Een mooi visitekaartje voor de glastuinbouw waarbij wij niet kunnen ontbreken.

Eerste Ultra-Clima kas in Kazachstan

Lees meer

De bouw is afgerond en deze eerste Ultra-Clima kas in Kazachstan is een feit. Vorig jaar is de kas verkocht als turn-key project en heeft het project de naam Greenhouse KZ gekregen. Het project heeft een omvang van ongeveer 9,5 ha inclusief verpakhal en opkweekkas en is gebouwd in de plaats Astana voor de teelt van komkommers en tomaten.

In Kazachstan hebben de telers te maken met strenge winters en warme zomers. Deze klant heeft voor een kas met het Ultra-Clima concept gekozen zodat zij, ondanks het extreme klimaat, een hogere productie mogelijk kunnen maken. Dit komt doordat er een beter kasklimaat gerealiseerd kan worden in een kas met het Ultra-Clima concept dan in een traditionele kas. Uiteraard brengt hogere productie een hogere winstgevendheid met zich mee. Andere voordelen die het Ultra-Clima concept heeft zijn maximalen voedselveiligheid, minder energieverbruik, minder CO2 uitstoot en minimaal waterverbruik.
KUBO levert niet alleen het gehele project. ClimaConnect verbindt zich ook aan het project door middel van 4 jaar begeleiding, het Full Service Grow Concept. ClimaConnect zal Greenhouse KZ ondersteunen door middel van een teeltadviseur, kwaliteitsmanagement en Monitoring Platform (ontwikkeld door ClimaConnect).

Russisch record

Lees meer

‘Als wij het niet doen, doet morgen iemand anders het’, dat is het motto van de jonge, Russische ondernemer Dmitry Lashin. En dus breidt hij zijn activiteiten voortdurend uit. Van de ontwikkeling en verkoop van klimaatcomputers voor kassen naar het zelf telen in eigen kassen. En van zelf telen naar het adviseren van andere telers over het Ultra-Clima kasconcept. Want hiermee wordt telen in het barre klimaat van het Lipetsk ineens veel rendabeler. Zo biedt elke tijd en situatie weer nieuwe uitdagingen en kansen, zo vertelt hij via Skype.

“Na het uiteenvallen van de USSR startte mijn vader en oom in 1991 het bedrijf FITO Agro dat computersystemen ontwikkelt voor het reguleren van het klimaat en de irrigatie in kassen. Het ging uitstekend, de automatiseringssystemen werden steeds beter en verkochten goed. Ik was inmiddels ook bij FITO Agro gaan werken en in 2012 kwamen we in de situatie dat we voor verdere groei naar het buitenland zouden moeten gaan exporteren. Maar Rusland heeft totaal geen reputatie in het buitenland als het gaat om hoogstaande agro technologie. Aan Iran of Jordanië konden we nog wel wat verkopen, maar niet aan de V.S. of Europa, zelfs al zouden onze producten de beste ter wereld zijn.”
Recordopbrengst bij buitentemperaturen onder nul
“Ik bedacht toen dat we zelf moesten gaan telen. Mijn vader vond dat een raar idee: ‘Mercedes-Benz begint toch ook geen taxicentrale?’ maar ik kon hem overtuigen en samen met een partner-ondernemer richtten we Lipetsk Agro op. Ik wilde meteen de meest geavanceerde kas en had bij een klant een prachtig gebouwde boilerroom gezien met daarop de sticker Verkade Klimaat. Ik heb toen Ronald Verkade gebeld, mijn plannen verteld en hij introduceerde me bij KUBO. Zij bouwden onze eerste kas van 5 ha in 2013. In 2014 bouwden ze de volgende kas van 5 ha, in 2016 een van 17 ha en in 2017 komt er een van 25 ha. Zoveel kassen waren er nog nooit in Rusland in zo’n korte tijd gebouwd. Allemaal volgens het Ultra-Clima concept van KUBO en met de klimaatcomputers van FITO Agro. Ons koude klimaat is geen enkel probleem voor Ultra-Clima dat de warmte van het licht laat circuleren voor energiezuinige verwarming. Met buitentemperaturen onder nul bereikten wij de hoogste tomatenproductie van Rusland: 92 kilo per m2. Ik weet zeker dat we volgend jaar het nationale record met komkommers gaan verbreken.”
Geen concurrenten maar collega’s
“Het is best grappig om te bedenken dat Ultra-Clima werd ontwikkeld voor het totaal andere klimaat van Californië. En dan vooral om insecten buiten te houden met het semi-gesloten systeem. Dat onderdeel is voor ons minder van belang, want die beestjes vriezen hier wel dood. Maar Ultra-Clima staat daarnaast voor een hoog rendement en laag energieverbruik. En dat is voor elke teler - waar ook ter wereld - van belang! Vanaf de opening van onze eerste kas kwamen andere telers bij ons komen kijken en waren er ondersteboven van. Onze kas werd zo de Russische showroom voor KUBO en ik werd hun agent. Mijn aandeel in hun verkoop bedraagt nu al ruim 10%. Ik zie mijn Russische collega-telers ook niet als concurrenten, onze markt is enorm groot. Als je bedenkt dat Rusland maar 1.500 ha kassen heeft en Nederland 9.000 ha, dan zie je dat er alle ruimte is voor groei!”

Serre Toundra officieel geopend

Lees meer

In Saint Félicien, vlakbij Quebec, is vorige week het project Serres Toundra geopend. De kas werd officieel geopend door de Premier minister van de Canadese provincie Quebec.

De kas werd officieel geopend door de Premier minister van de Canadese provincie Quebec.
Dit project is het eerste deel van 4 fases. Bij deze fase is er gekozen voor een high tech Venlo kas met een oppervlakte van zo’n 9 ha voor de teelt van komkommers en mini komkommers. Met de bouw is er rekening gehouden met klimatologische uitdagende omstandigheden. Daarbij gebruikt de kas deels de restwarmte en CO2 van de naast gelegen papierfabriek.
Achter het project staan investeerders die het belang van lokaal ondernemen herkennen. Zij telen groenten voor de lokale markt, de komkommers vinden hun weg naar de klanten o.a. via lokale supermarkten.
Het project is politiek breed gedragen waarbij de trotse bewoners van Quebec begrijpen dat Nederlandse technologie onontbeerlijk is om jaarrond met een hoge kwaliteit en hoge producties te kunnen telen. Bij dit project zijn o.a. AAB, KUBO, STOLZE en Delphy betrokken.

Japanse rozenteler verwacht oogstverdubbeling in Ultra-Clima®

Lees meer

Een opvallende Ultra-Clima kas in Japan: voor Kunieda Rose realiseert KUBO op dit moment een project van 1,5 hectare. Opvallend, omdat het nu eens niet gaat om tomaten maar om rozen. Met de uitbreiding wordt het bedrijf niet alleen drie keer zo groot, ook zet het een stap in duurzame technologie.

Een bedrijf van 1,5 hectare geldt in Japan als groot. Veel vlakke bouwgrond telt het land immers niet. Ondernemingen zijn daardoor minder omvangrijk als elders in de wereld en daardoor minder kapitaalkrachtig. De Japanse overheid stimuleert het gebruik van vernieuwende technologie in de tuinbouw echter heel sterk. Het land zet sinds de kernramp in 2011 wil Japan meer in op technologie, onder meer om de voedselproductie te kunnen waarborgen.

Ook de producten van Kunieda Rose blijven in eigen land, waar de roos als een luxe artikel geldt. Verwacht wordt dat de Ultra-Clima kas de productie per vierkante meter verdubbelt en ook de kwaliteit verhoogt. Een bijzondere prestatie, omdat het klimaat in Japan een aantal maanden per jaar heel warm en vochtig is, ook in de nachten. Om toch voor de teelt een goede gemiddelde etmaaltemperatuur te bereiken wordt geavanceerde nachtkoeling toegepast. Dit kan met de Ultra-Clima technologie op zeer effectieve en efficiënte wijze. Met KUBO’s dochteronderneming ClimaConnect is een overeenkomst voor teeltbegeleiding afgesloten. Het project is gerealiseerd in samenwerking met onze lokale partner Daisen.

Meer nieuwsberichten laden