KUBO Companies

KUBO Group bestaat uit vier bedrijven die elkaar versterken en ondersteunen. Bij KUBO Group en haar dochterondernemingen staan we synoniem voor innovatie en duurzaamheid, en streven we voortdurend naar vooruitgang in de agrarische sector.

Meer over KUBO bedrijven

Bij KUBO Group geloven we dat duurzaamheid de kern vormt van ons succes en onze veerkracht op lange termijn. 

ESG: De drijvende kracht van verantwoord ondernemen 

In het snel veranderende landschap van de hedendaagse bedrijfswereld wordt de cruciale rol van ESG (Environment, Social, Governance) steeds prominenter. Bij KUBO Group omarmen we deze verandering en zien we ESG niet alleen als een verplichting, maar als een kans om onze betrokkenheid bij een duurzame toekomst te versterken. 

Meer over ESG

CEO Wouter Kuiper van KUBO Group te gast bij BNR Nieuwsradio

Gast in 'De top van Nederland'

Wouter Kuiper, CEO van KUBO Group, was onlangs te gast bij het radioprogramma 'De top van Nederland' op BNR Nieuwsradio, gepresenteerd door Thomas van Zijl. Tijdens het interview bespraken ze verschillende uitdagingen en innovaties binnen de glastuinbouwsector.

Kuiper benadrukte dat de stijgende energie- en grondstofkosten een aanzienlijke druk uitoefenen op veel telers, wat ook gevolgen heeft voor KUBO Group. Deze stijgingen leiden ertoe dat telers hun investeringsbeslissingen uitstellen of heroverwegen. Ondanks deze uitdagingen blijft KUBO investeren in innovatieve technologieën om de efficiëntie en duurzaamheid van hun kassen te verbeteren.

Daarnaast bespraken Kuiper en Van Zijl het nieuwe migratiebeleid van het kabinet, dat arbeidsmigratie drastisch wil inperken. Volgens Kuiper kan dit een grote impact hebben op de glastuinbouwsector, aangezien veel telers afhankelijk zijn van arbeidsmigranten. Een vermindering hiervan kan leiden tot een tekort aan arbeidskrachten, wat de productie en winstgevendheid zou kunnen verminderen. KUBO anticipeert op deze verandering door verder te automatiseren en te investeren in technologieën die de afhankelijkheid van menselijke arbeid verminderen.

De rol van Ai in de tuinbouwsector

Kuiper sprak ook over de rol van de overheid bij het ondersteunen van glastuinbouwbedrijven op het gebied van verduurzaming en innovatie. Hoewel er enkele initiatieven zijn, ziet hij ruimte voor verbeterde en meer gerichte ondersteuning om bedrijven te helpen bij de overgang naar duurzamere bedrijfsmodellen.

Een van de hoogtepunten van het gesprek was de introductie van KUBO's CO2-negatieve kas. Deze baanbrekende innovatie, die succesvol is getest in KUBO’s Blue Lab, vermindert niet alleen de eigen CO2-uitstoot drastisch, maar haalt ook meer CO2 uit de atmosfeer dan het uitstoot. Dit belooft een grote stap vooruit te zijn in duurzame landbouw.

Tot slot werd besproken of kunstmatige intelligentie (AI) de rol van de teler volledig kan vervangen. Kuiper gelooft dat AI een belangrijke rol kan spelen in het optimaliseren van teeltprocessen en het verminderen van de afhankelijkheid van menselijke arbeid, maar ziet het meer als een aanvulling dan een volledige vervanging.

Over Thomas van Zijl
Thomas van Zijl, financieel journalist en presentator bij BNR, presenteert dagelijks ‘BNR Zakendoen’, een programma dat zich richt op economisch nieuws en zakelijk inzicht, en is een van de makers van de podcast ‘Onder curatoren’.

Benieuwd naar het volledige interview?