In een tijdmachine naar 2045!

KUBO tuinbouwprojecten | blauwe lucht kas nederland

In een tijdmachine naar 2045!

Hoe zal de glastuinbouw er in de toekomst uitzien? Dat is voer voor futurologen. Een script voor een sciencefictionfilm. Maar er zijn al een heleboel aanwijzingen over wat ons mogelijk te wachten staat. In feite bestaan veel technieken en technologieën nu al. Het 75-jarige KUBO kijkt vooruit naar het jaar 2045 waarin we, als alles goed gaat, onze 100-jarig jubileum vieren.

WAAR ZIJN DE TELERS?
Op dit moment is de teler nog onmisbaar op een glastuinbouwbedrijf. Maar met de opkomst van autonoom telen hoeft niet elk bedrijf meer zijn eigen teler te hebben. Heel grote glastuinbouwcomplexen met een oppervlakte van vele tientallen hectaren hebben dan genoeg aan de expertise van slechts een paar telers. Deze telers werken met slimme computersystemen die sneller, beter en energiezuiniger reageren op veranderingen. En wat nu nog ondenkbaar lijkt, zal binnenkort de realiteit zijn: dankzij realtime informatie van computers zullen bedrijven recordopbrengsten behalen. Groene vingers zijn niet meer nodig.

DE ‘SMART’ KAS IS ER AL
De uitvinding die nog het meest lijkt op iets uit een sciencefictionroman is waarschijnlijk de plukrobot voor tomaten. Daar wordt al twintig jaar aan gewerkt en de eerste prototypes worden nu getest in landen als Japan, China en Israël. Ook grote bedrijven zijn geïnteresseerd in deze ontwikkeling. Het gaat allemaal nog niet snel genoeg, maar de plukrobot komt er zeker aan. In 2045 werkt hij zij aan zij met de plukrobot voor bladeren, die nu al bestaat. Daarmee komt een eind aan een groot probleem voor de arbeidsintensieve glastuinbouw: het toenemende gebrek aan personeel.

GROENTE KOPEN OP… DE MARKT
De consument en de teler zullen de handen ineenslaan. Consumenten sluiten een abonnement af bij een groenteleverancier en krijgen hun producten vers van de kas. Deze groenteleverancier wordt een soort marktplaats waar een groot aantal kleine telers hun producten online aanbiedt. Dankzij korte communicatielijnen krijgen telers onmiddellijk feedback van consumenten over welke producten in de smaak vallen en welke niet. Met als gevolg dat productontwikkelingen in sneltreinvaart zullen plaatsvinden. Dit concept wordt al toegepast in Montreal, waar het Canadese bedrijf Lufa Farms 10.000 consumenten wekelijks van verse producten voorziet. Geteeld in een kas van KUBO, vanzelfsprekend.

STAR WARS IN DE KAS
De glastuinbouw is al hard op weg om chemicaliënvrij te worden. Drones kunnen hierbij wel eens de laatste stap zijn. De eerste drone die ziekten en plagen kan detecteren bestaat al. Zodra een plaag wordt ontdekt, kan de drone als spuitrobot worden ingezet. ‘Precisiebombardementen’ zijn ook mogelijk: minidrones kunnen nauwkeurig detecteren waar zich insecten bevinden en ze met hun propellers onschadelijk maken. May the Force be with you. Always.

TUINBOUW WORDT CIRCULAIR
Water met voedingsstoffen wordt hergebruikt. Overtollige CO2 uit de industrie wordt in kassen gepompt. Warmte komt uit de grond. De kas wordt 100 procent circulair. Zelfs afval uit de kas, zoals bladeren en stengels, wordt opnieuw gebruikt als grondstof voor verpakkingsmateriaal of als groene brandstof. Ook alle materialen die worden gebruikt voor de kas zelf en de installaties in de kas krijgen een tweede leven.

NIET ALLEEN GROENTE EN BLOEMEN
In het Westland, de thuishaven van KUBO, worden al driekwart eeuw op grote schaal tomaten geteeld. Het is heel goed mogelijk dat een Westlandse tomatenteler in 2045 een medicijnproducent is. Met behulp van hightech-kassen (zoals de Ultra-Clima van KUBO), kan het telen van cannabis een oplossing zijn voor de farmaceutische industrie. Of de teler kan een leverancier worden voor de cosmetische sector (geurstoffen voor parfum) of de verpakkingsindustrie (verpakking uit afval).

WE GAAN TELEN OP MARS
Er zijn nog wel wat kwesties die moeten worden opgelost: zo kan de temperatuur op Mars zakken naar -140 graden. Maar er wordt al geëxperimenteerd met telen op ‘de nieuwe aarde’. NASA heeft zaad meegenomen de ruimte in om te kijken wat ermee gebeurt. Er worden bijvoorbeeld tests uitgevoerd om na te gaan welk effect de zwaartekracht heeft op de groei van planten. En op Mars mag absoluut niets verloren gaan. Een kas op Mars is een ecosysteem in het klein. Zelfs het menselijke afval van de nieuwe bewoners zal als mest worden gebruikt. Maar, eh… willen we die tomaten wel eten?

IS DIT HET WESTLAND?
Ooit was het Westland het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied van de wereld. Binnenkort wordt het een nieuwe Silicon Valley, in Westland-stijl. Een broedplaats voor innovatieve ondernemers. En voor concepten die de wereld zullen veroveren. Een snelkookpan van nauw met elkaar samenwerkende leveranciers en onderzoekers van TNO, TU en WUR, die een voortdurende stroom van innovatieve ideeën uitwisselen, waarmee ze het Westland tot een ongekend niveau zullen laten stijgen. Het vertrouwde beeld van het Westland – kassen, kassen en nog eens kassen – komt daarmee volledig op zijn kop te staan. Maar de regio zal ook moderner en relevanter dan ooit worden.