Houweling’s Tomaten wint rechtzaak Ultra-Clima-kas

Houweling’s Tomaten wint rechtzaak Ultra-Clima-kas

De rechtzaken over het Ultra-Clima kassenoctrooi van KUBO is door Houweling’s Tomatoes gewonnen. KUBO had sinds het ontwerp en de ontwikkeling van de kas het exclusieve octrooirecht. Kassenbouwers in Amerika en Europa hadden echter de geldigheid van dit patent aangevochten. Nu is inmiddels de eerste sublicentie verleend. De Nederlandse Prins Group is de eerste die het concept nu ook de markt zal brengen.

Casey Houweling ontwikkelde het Ultra-Clima concept in nauwe samenwerking met KUBO. Momenteel teelt Casey Houweling tomaten op een oppervlakte van circa 90 hectare, waarvan 29 Ultra-Clima kassen. De tomatenteler besloot in 2009 zijn innovatieve concept te beschermen en heeft tegelijkertijd patenten aangevraagd. Deze patenten zijn lange tijd aangevochten door kassenbouwers in Amerika en Europa, maar de jury heeft zich uitgesproken ten gunste van Houweling's Tomatoes.

Sublicentie toegekend
Een recente ontwikkeling is dat kassenbouwers de mogelijkheid krijgen om een sublicentie aan te vragen om hun eigen versie van de semi-gesloten kas te verkopen. De eerste sublicentie is nu toegekend. Prins Group in Kwintsheul (Gemeente Westland) mag nu ook de semi-gesloten kassen leveren aan zakelijke klanten. KUBO heeft echter nog steeds de exclusieve rechten op de Ultra-Clima® kas. Om die reden brengt Prins Group nu een eigen concept op de markt.

Kennis uitwisselen
Prins Group, Houweling's Tomatoes en KUBO gaan intensief kennis uitwisselen om het concept verder te verbeteren. De algemeen directeur van KUBO, Wouter Kuiper, verklaarde: “Door kennis te delen met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de semi-gesloten kas een nog groter internationaal succes wordt. Prins Group heeft een eigen klantenkring en verwacht veel klanten van deze technologie te kunnen voorzien.”

Revolutionaire verandering
Het eerste Ultra-Clima kasontwerp heeft geleid tot revolutionaire veranderingen in de tuinbouw. De semi-gesloten kas maakt het mogelijk om de tuinbouw te laten gedijen in regio's waar het telen onder glas voorheen geen optie was. Meer dan 700 hectare Ultra-Clima kassen zijn momenteel in gebruik, op elk continent ter wereld. De kas maakt een optimale klimaatbeheersing mogelijk. Voordelen van de Ultra-Clima® kas zijn onder andere een hogere productiviteit, een betere voedselveiligheid, een lager energie- en waterverbruik, een lagere CO2-uitstoot en uiteindelijk een beter rendement.